KAZDAĞLARI
Ana Sayfa
Yeri
Coğrafi Özellikleri
Bitkileri
Hayvanları

Kültür Değerleri

Fotoğraf Galerisi

Gezi Güzergahları

Yakın Çevremiz

                   Ayvalık

                   Edremit

                   Behramkale

                   Bozcaada

                   
Burhaniye

                   Küçükkuyu       

Uzaklar

Kılavuzluk Hizmetleri

Konaklama

Ziyaretçi Defteri

İletişim




 

EDREMİT  hakkında genel bİlgİler

 
                                                                                                                  Bu bilgi Edremit Turizm Müdürü Şakir KARADEDE            tarafından gönderilmiştir. Kendisine teşekkür ederiz. 
 

Balıkesir ilinin turizmde en gelişmiş ilçelerinden birisi olan Edremit, aynı adı taşıyan körfezden 10 km. içeride kurulmuştur ve kuzeyi Kazdağı, Eybek Dağı ve Gürgen Dağı ile çevrilidir.

Edremit ‘in sahil şeridinde yer alan dört beldesi Zeytinli, Akçay, Güre ve Altınoluk birer turizm merkezidir.Temiz denizi ve plajları keyifli bir tatil için idealdir.

TARİHİ : Eski Edremit; Adramut, Adramyttion, Landramytti, Edremittin gibi çeşitli adlarla anılmıştır.Kent Lidya Kralı Krezüs’ün eline geçtiğinde kardeşi Adremis tarafından yeniden yaptırılıp süslenir ve onun adını alır. Eski Edremit kenti M.Ö. 548’de Perslerin, 422’de Delosluların, 334’de İskenderin, 132’de Romalıların eline geçer.Burada yapılan tersanelerde büyük gemiler yapılır.M.S. 600 yılında Adli teşkilatın merkezi olur.1076’da Selçuk Sultanı Süleyman Şah’ın hücumuna uğrar, halk çevreye dağılır.1099’da Edremit ve civarı Bizans İmparatoru Aleksi Kommen’in eline geçer. Edremit‘in Türklerin eline geçmesi üç ayrı koldan gerçekleştirilen mücadeleler sonucu olur.Sonuçta Türk akıncılarının komutanı Yusuf Sinan şehrin anahtarını alır ve bir hamam ile cami yaptırır.(Kurşunlu Camii). Osmanlı Döneminde Edremit ve Akçay’daki tersanelerde Kazdağlarından elde edilen kerestelerle gemiler yapılır. Kurtuluş Savaşında 9 Eylül 1922 tarihinde Edremit tam bağımsızlığa kavuşmuştur.

            TARİHİ-TURİSTİK DEĞERLER

KURŞUNLU CAMİİ:Selçuklular döneminde Yusuf Sinan tarafından yaptırılmıştır.Kubbesi kurşunla örtülü olduğundan Kurşunlu Camii denilmiştir.Avlusunda Yusuf Sinan‘ın kabri vardır.Başucundaki yazı Balıkesir sınırları içindeki en eski kitabedir.

YUNUS EMRE PARKI:Edremit şehir girişindedir. Çay bahçeleri, havuzu ve çiçekleri ile güzel bir dinlenme yeridir.

SIDIKA ERKE ETNOGRAFYA MÜZESİ:Edremit Belediyesi tarafından kurulan müzede Kuva-yi Milliye odası, geleneksel Türk evleri odaları, el yapımı eserler, eski silahlar sergilenmekte olup müze Yunus Emre Parkını hemen yanındadır.

AKÇAY: Özellikle deniz turizmi açısından büyük önem taşıyan Akçay’da birçok otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve kamplar mevcuttur.Bunun yanı sıra eğlence yerleri, yeme içme tesisleri bulunmaktadır.Her yıl Ağustos ayı içerisinde Akçay Belediyesince Akçay Zeytin Festivali düzenlenmektedir.

DENİZDEN FIŞKIRAN TATLI SULAR :Akçay’ın en büyük özelliği içmesuyunun çok bol oluşudur.Bunun bir kanıtı da denizden fışkıran artezyen sularıdır. Akçay iskelesinin sağ ve sol taraflarında etrafı taşlarla çevrili tatlı su artezyenlerini görebilirsiniz.

                                                                                     

 SARIKIZ HEYKELİ : Akçay’ın merkezi Barbaros Meydanında Turizm Danışma Müdürlüğünün ön kısmındadır. Sarıkız anısına Edremit Belediyesi tarafından yaptırılan heykelin önündeki havuza Sarıkız’dan dilekte bulunanlarca bozuk paralar atılır. Sarıkız Türbesi de Kazdağının zirvesinde Sarıkız Tepesinde bulunmaktadır.

ALTINOLUK : Edremit’e 25 km. uzaklıkta bulunan Altınoluk, İsviçre ‘deki Alp Dağları’nın ardından oksijen yoğunluğu açısından dünyada ikinci sırada yer almaktadır.Altınoluk, arkeolojiye meraklı birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağıdır.Troia Savaşı kadar eskiye dayanan geçmişiyle bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Antandros Antik Kenti Altınoluk’ta bulunmaktadır. Bugüne dek yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında Geç Roma Dönemine ait yamaç evler ve nekropol alanları ortaya çıkarılmıştır.

ŞAHİNDERESİ KANYONU : Altınoluk’u oksijen çadırına dönüştüren etkenlerin başında Şahinderesi Kanyonu gelmektedir.Bölgede hava değişimi sağlayan kanyon, dağdan çektiği çam kokulu havayı, ovaya dağıtırken denizden aldığı iyot kokulu havayı dağa yükselterek bir çeşit baca görevi görmektedir.

MIHLI ÇAYI: Balıkesir-Çanakkale il sınırındadır.Altınoluk- Küçükkuyu  istikametinde Altınoluk’tan 5 km. içeridedir.Mıhlı çayından iç kısımlara doğru gidildiğinde Başdeğirmen mevkii gelir.Başdeğirmen köprüsü Roma Mimarisi ile yapılmış olup eski zamanlarda  Truva’ya giden tek ulaşım yoludur.Bugün ise yöredeki zeytinliklere ve trekking yapanlara yol vermektedir. Bu mevkide ayrıca küçük göletler ve şelaleler bulunmaktadır.

GÜRE: Akçaydan 4 km ileride Çanakkale yolu üzerindedir. Kazdağı eteklerinde bulunan belde özellikle sıcak suları ile ünlü termal turizm yöresidir.Çeşitli hastalıklara şifa olan 64 derecedeki kaplıca suyu Kaplıca Tesislerinde yıl boyunca yerli yabancı turistlere açıktır.Yörede ayrıca Körfez Tatil Beldesi adı altında işletilen devremülk ve otel sahil kısmında bulunmaktadır.Belde merkezinde bulunan mini anfi tiyatroda çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri yapılmakta ayrıca Ağustos ayı içerisinde Güre Sarıkız etkinlikleri Güre Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Pınarbaşı piknik yeri Milli Park’ın rekreasyon alanlarından olup, otoparkı mevcuttur. Piknik için idealdir.

ZEYTİNLİ :İzmir-Çanakkale asfaltının hem dağ hem de deniz tarafında yerleşim yeri bulunan Zeytinli, Edremit ‘e 7 km uzaklıktadır.

            Kazdağı Milli Parkı’na giriş kapılarından birisi Zeytinli’dir ve burası en yoğun giriş yapılan kapıdır.Avcılar ve Zeytinli’ye 3 km uzaklıktaki Mehmetalan Köyü üzerindeki yol giriş kontrol noktasıdır.

            Beldenin en gizemli ve bitki örtüsü bakımından daha yoğun olan yerlerinden biri Ayı Deresi’dir.Vadi içi olması nedeniyle  Kazdağı’nın başka yerlerinde görünmeyen birçok ağaç türü burada bol miktarda mevcuttur.

SUTÜVEN ÇAĞLAYANI: Zeytinli-Beyoba üzerinden ulaşılan çağlayan görülmeye değer yerlerdendir.Kızılkeçili çayı üzerindedir.

HASAN BOĞULDU : Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Sutüven Çağlayanının biraz ilerisinde doğal kayanın havuz haline dönüştüğü güzel bir piknik yeridir.Masa ve oturacak yerler vardır.

KIZILKEÇİLİ-ÇAĞLAYAN : Kızılkeçili Çayı Sarıkız yaylasından çıkarak, derin ve geniş bir vadide ilerleyerek Kızılkeçili Köyü’nün yanından geçer.Kızılkeçili Akçay’a 2 km uzaklıktadır.Çağlayan piknik yeri köyün hemen yanıbaşındadır.Çay kenarı piknik için son derece elverişli olup ulu ağaçların gölgelediği şirin bir köşedir.

EDREMİT HANLAR MEVKİİ : Edremit’ten 25 km uzaklıkta Kalkım yolu üzerinde ulu çınar ve çam ağaçlarının gölgesi altında sıcak yaz aylarında serin havayı soluyabileceğimiz ve aynı zamanda piknik yapabileceğimiz geniş bir alandır.

ÇAMLIBEL-ŞARLAK PİKNİK YERİ : Akçay’da 6 km ileride Çanakkale yolu üzerinde bulunan Çamlıbel Köyü Kazdağı eteklerinde kurulmuş şirin bir köydür.Köyün hemen üst tarafında Şarlak Piknik yeri muhteşem deniz ve dağ manzarasında yemek yiyip piknik yapabileceğiniz şirin bir köşedir.

TAHTAKUŞLAR ETNOGRAFYA GALERİSİ : Akçay’dan 6 km sonra Çamlıbel yoluna girdiğinizde sol yol sizi Tahtakuşlar’a , sağ yol ise Çamlıbel’e ulaştırır. Galeride Orta Asya’dan Türkiye ‘ye göç eden Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıkları, giyim, ev eşyaları, her türlü sanat yapıtları, yazmalar, kolyeler, nazarlıklar…vb. sergilenmektedir.

KAPLICALAR VE ŞİFALI SULAR : Edremit civarının bir diğer önemli zenginliği termal kaynakları ve kaplıcalarıdır.

Sağlık turizmi açısından son derece önemli olan bu kaplıcaları kısaca

özetlersek:

GÜRE KAPLICALARI:Edremit’e 12, Akçay’a 4 km uzaklıkta

Çanakkale yolu üzerindedir. Tesisleri Güre Belediyesince

işletilmektedir. Güre’de ayrıca Körfez Tatil Beldesi otel ve

devremülk şeklinde termal turizme açıktır.

ENTUR KAPLICALARI:Edremit-İzmir yolunda olup  Edremit’e 5 km Akçay’a 13 km uzaklıktadır.Burada da devremülk ve otel tesisleri hizmet sunmaktadır

ADRAMİS TERMAL TESİSLERİ: Entur kaplıcalarından yaklaşık 1 km uzaklıkta Adramis Termal Tesisleri bulunmaktadır.Bütün kaplıca suları değişik rahatsızlıkların tedavisinde faydalı sonuçlar vermektedir.

KADIKÖY:Edremit’e 3 km mesafede bulunan Kadıköy, çam ormanlarıyla kaplı, temiz havasıyla tercih edilen şirin bir köydür.Kadıköy’e 1 km mesafede bulunan Şıpşıp Dede, Ortaoba Köyü’ne giden yol üzerindedir ve çok kişi tarafından ziyaret edilen bir yatırdır.Şıpşıp Dede’nin hemen yanıbaşında piknik alanı vardır.Körfezi kuşbakışı gören bu mevkide, çam ağaçlarının arasında güzel ve dinlendirici saatler geçirebilirsiniz.

KAZDAĞI MİLLİ PARKI:

Antik çağlardaki adı “İda” olan Kazdağları mitolojide üç büyük tanrıça arasında geçen ünlü güzellik yarışmasının yapıldığı yer olmanın yanı sıra aynı yarışmanın yargıcı ve Troia savaşının çıkmasına neden olan çoban Paris’in büyüdüğü yer olarak bilinir. Paris, Troia Kralı Priamos’la karısı Hekabe’nin en küçük oğludur.Annesi Hekabe, Paris’i doğurmadan önce bir düş görür.Düşünde karnından çıkan bir alev Troia surlarını sarmakta ve alevler tüm kente yayılmaktadır.Falcılar bu düşü yeni doğacak çocuğun kenti yıkıma sürükleyeceği şeklinde yorumlarlar.Bunun üzerine Kral Priamos, bebeği İda Dağına bırakır.Paris bu dağda ölüme terkedilmiştir.Ancak dişi bir ayı bebeği emzirir, bir süre sonra da bir çoban Paris’i bulur ve büyütür. Paris büyüyüp yakışıklı bir delikanlı olunca bir gün bir düğün davetinde tanrıçalar arasında başlayan güzellik kavgası sonrası baş tanrı Zeus  Paris’i hakan tayin eder.Paris Aphrodit’i en güzel seçer ve altın elması O’na verir. Daha sonraları Paris Sparta Kralı Menelaos’la evli güzel Helene’yi kaçırır ve böylece on yıl sürecek Troia Savaşı’nın başlamasına neden olur ve falcıların yorumladığı gibi Troia savaşlar sonunda yıkılır.   

Biga Yarımadası üzerinde Edremit Körfezinin kuzey kıyısını takiben doğu-batı yönünde 60-70 km uzanan Kazdağı, batıda Ege Denizi boyunca ve kuzeyde Marmara Denizine doğru, araya nehirleri ve vadileri alarak devam ediyor. Karataş Tepesi 1774 metre ile Kazdağının zirvesini oluşturuyor. Onu 1767 metre ile Babadağı Tepesi  ve 1726 metre ile Sarıkız Tepesi izliyor. Üçü de Türkmenlerin “Cılbak” olarak isimlendirdiği ağaçsız bir kütlenin üzerinde yer alıyor.

21.300 hektarlık bir alana yayılan milli park 17.04.1993 tarihinde resmi gazetede ilan edilmiştir. Kazdağı Milli Parkında rehberlerle birlikte ve Milli Parklar Mühendisliğinden izin alarak gezmeniz gerekiyor. Resmi Seyahat Acentaları ile Kazdağına günlük tur ve geziler organize edilmektedir.

Kazdağında araçla gidilebilecek güzergahları şu şekilde gösterebiliriz:

Avcılar Köyü- Dereçatı Mevkii- Doyran Köyü Güzergahı

Mehmetalan Köyü- Yayla Tepe- Tozlu Mevkii- Türkmen Yaylası- Sarıkız- Tavşanoynağı- Tepe Dumanlı Mevkii- Gürlekçeşme- Çamlıbel Köyü Güzergahı

Araçla ve trekking (yürüyüş) ile gidilecek güzergahlar:

Mehmetalan  Köyü-Yayla Tepe (Araçla)

Yayla Tepe- Ayı Deresi (Trekking)

Ayı Deresi- Mehmetalan Köyü (Araçla)

Trekking ile gidilebilecek güzergahlar:

Kavurmacılar Köyü- Cızlak Mevkii- İkizoluk- Sarıkız- Tavşanoynağı- Tepe Dumanlı Mevkii- Gürlekçeşme- Çamlıbel Köyü- Arıtaşı Köyü Zığındere Mevkii (Dönüş aynı güzergahtan)

Kamp Alanları:

Yaylatepe- Gürlekçeşme- Kartalçimen- Sarıkız Tepesine 15-25 Ağustos tarihleri arasında yapacağınız gezide Kartalçimeni şölen alanında 10 gün boyunca yayla yapan Türkmen köylülerinin şenliklerini izleme olanağı bulursunuz. Kazdağları Flora (bitki) ve Fauna (hayvan) türleri açısından çok zengindir. Özellikle Kazdağlarında yetişen Kazdağı Göknar’ı en güzel örnektir. Su kaynakları bol olan kazdağlarında sayısız çağlayanlar, büvet ve göletler bulunmaktadır. Bu nedenle yazın kavurucu sıcaklarında bu mevkilerde yüzerek serinleme olanağı bulursunuz.

Mehmetalan Köyü sınırları içinde bulunan Hızır Kamp ve Endes Kampta da konaklama ve gezi olanakları sunulmaktadır.

ULAŞIM: Edremit-Akçay otogarından yurdun çeşitli yörelerine otobüs ve minibüs ile ulaşım sağlanmaktadır.Ayrıca Edremit’ten yaklaşık 7 km uzaklıkta İzmir yolu kenarında Körfez Havaalanı’ndan İstanbul’a yaz aylarında uçakla ulaşım sağlanmaktadır.Havaalanının uluslararası ulaşıma açılmasına çalışılmaktadır.Yaz sezonunda Akçay ve Altınoluk yörelerinde teknelerle çevrede deniz turları organize edilmektedir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

İlçe Turizm Danışma Müdürlüğü : 0.266.384 11 13

Polis                                           : 0.266.384 10 27

Sağlık Ocağı                               : 0.266.384 20 60

Devlet Hastanesi (Edremit)        : 0.266.373 10 82

Milli Parklar Mühendisliği           : 0.266.373 14 80                            

 

 


     

 



    


 

                 Fotoğrafların  izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.