KAZDAĞLARI
Ana Sayfa
Yeri
Coğrafi Özellikleri
Bitkileri
Hayvanları

Kültür Değerleri

Fotoğraf Galerisi

Gezi Güzergahları

     Sarıkız Güzergahı

     Şahin Deresi Güzergahı

   Diğer Güzergahlar

Yakın Çevremiz

Uzaklar

Kılavuzluk Hizmetleri

Konaklama

Ziyaretçi Defteri

İletişim




 

Şahin Deresi Güzergahı

 

 

 

          Kazdağlarının zorlu gezi güzergahlarından birisi olup,zorluğu derecesinde güzellikler sergilemektedir.  yüksek araçlarla gidilmesi gerekmektedir. Avcılar köyü girişinde bu geziye uygun araçlar kiralanabilmektedir. Avcılar Köyünden başlayıp Doyran Köyünde son bulacak olan 37 km uzunluğunda, Şahindere Kanyonunun en güzel manzaraları yanında mevsimine göre Kazdağlarının bin bir renkli çiçeklerini fotoğraflayabileceğiniz, bol oksijenli havasını teneffüs edebileceğiniz, yazın soğuk sularına girebileceğiniz bir gezi güzergahıdır.

          Avcılar Köyünde son hazırlıkları yaptıktan ve unutulan ihtiyaçlarıda buradan temin ettikten sonra geziye başlıyoruz. Köyün çıkışında Dede pınarından körfeze seyrettikten sonra zeytinler ve kızıl çamlar arasından geçerek 7 km sonra Kışladağ Milli park giriş kapısına varıyoruz.

          Burada her yıl yeniden belirlenen Milli park giriş ücretini ve kılavuzluk ücretini ödeyerek, yanımıza Doğa Koruma  ve Milli Parklar Mühendisliğinin görevlendirdiği Alan kılavuzunu da alarak yola devam ediyoruz.

          3 km sonra solda halk arasında domuz yalağı denilen, toprağı özel, mevsimine göre içerisinde su bulunan bir çukura varıyoruz. Domuzlar vücutlarındaki parazitlerden kurtulmak için burada çamura girmekte sonrada etraftaki ağaçlara vücutlarını sürterek temizlenmeye çalışmaktadırlar.

          3,5 km sonra ağlayan çama varıyoruz. Ağlayan çam, asırlık bir karaçamdır. Gövdesinin alt kısmında bulunan bir yarıktan sıvı salgılamaktadır. Yöre halkına  göre, çam sevip de kavuşamayanlara ağlamaktadır.

          Yaklaşık 2 km sonra Şahin deresi kanyonunun ilk seyir noktasına ulaşıyoruz. Derinlik insanı ürpertiyor. Kocaman ağaçlar nokta gibi gözüküyor. Manzara insanı rahatlatıyor,korkuyla karışık özgürlük duygusu veriyor. En azından ben öyle hissediyorum.

           4 km sonra yolumuz Şahin Deresi ile kesişiyor. Burası dere çatı, su sesinin, kuş sesine karıştığı, insana huzur veren, yaz sıcağında serin bir yer. Burada konaklayıp dumansız pikniğimizi yaptıktan, kendine güvenenlerin serin sulara girip iyice serinlemelerinden  sonra yolumuza devam ediyoruz.

          3,5 km sonra Şahindere kanyonunun en görkemli görüntülerinin seyredildiği küçük buruna ulaşıyoruz. Buradaki manzara tarif edilemez, seyredilir. Nisan - mayıs aylarında gelindiği takdirde etrafta renk renk orkideler ve Şakayıklar (Ayı gülü) görülebilir.

           Kestane deresini, Yörük pınarını geçtikten sonra, yaklasık 30. km de Şahindere Kalesi Tepesini arkadan gören seyir noktasına ulaşıyoruz. Buradan artık körfezde görülmeye başlamıştır. Milli park çıkış kapısından sonra Küp gediğine geliyoruz sağa sapmadan devam edip üç yol ağzına geliyoruz. En sağdaki yol Doyuran Köyüne, ortadaki yol Altınoluk beldesine ulaşmaktadır. Biz sağa saparak Doyuran Köyüne ulaşıyoruz, köyü gezdikten sonra, mevsime göre çay yada ayran içerek geziyi noktalıyoruz.

 

   

 



    


 

                 Fotoğrafların  izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.